Dodaj swój komentarz
Treść*:
Podpis*:

* - pola obowiązkowe

Geoblog.pl    marianka    Podróże    Zachodnie Bałkany    Najlepsze tourist info
2011
lip

Najlepsze tourist info

Węgry
Węgry, Győr

Ciężko było nam wyjechać z Bratysławy. I to nie ze względu na urok miasta, a po prostu na naszego pecha;)
Próby złapania stopa przy wyjeździe z tak dużego miasta to nie najlepszy pomysł, więc chcieliśmy złapać jakiegoś busa w stronę południa. Ale gdy tylko znajdowaliśmy coś odpowiedniego okazywało się, że albo właśnie uciekł, albo jedzie skąd indziej albo nie ma już miejsc.
Żeby nie przytłaczać szczegółami, napiszę tylko, że w końcu po dwóch busach i dwóch bardzo udanych autostopach byliśmy w mieście o nazwie, której do tej pory nie możemy wymówić poprawnie: Győr!

Nie planowaliśmy długiego pobytu tutaj, ponieważ jak najszybciej chcieliśmy dostać się do Chorwacji, ale po wizycie w najprzyjemniejszym biurze informacji turystycznej, w jakim byłam (wstąpiliśmy po mapę Węgier - co jak co, ale autostop bez mapy to naprawdę nie najlepszy pomysł;) ) postanowiliśmy przejść się po centrum. Miasto ma korzenie antyczne (celtyckie i rzymskie), jednak słynie z barokowej architektury. Rzeczywiście centrum jest bardzo przyjemne i pełne ludzi, jednak nie jest to moje Top 10 odwiedzonych miast.

marianka
Marianka
zwiedziła 38% świata (76 państw)
Zasoby: 684 wpisy684 3943 komentarze3943 13057 zdjęć13057 25 plików multimedialnych25

20.01.2025 - 20.01.2025

31.03.2016 - 20.11.2024