Z ciekawością patrzyliśmy w morze.
Zachwycaliśmy się bryzą morską, która niosła ten świeży i ciepły zapach kojarzący się z wakacjami (mimo, że to końcówka grudnia, to jednak w końcu byliśmy na wakacjach!), obserwowaliśmy powoli zapalające się światła na brzegach zatoki i próbowaliśmy zgadnąć w którym miejscu zaczyna się już brzeg jordański, a gdzie egipski.
Niemal czuć było jak Izrael klinem wbił się między te dwa kraje i wygryzł sobie drogę ku maleńkiemu kawałkowi linii brzegowej. Ale nic dziwnego. Po prostu musiał.
To tutaj bowiem suchą stopą wyszli na brzeg Izraelici pod wodzą Mojżesza, uciekając z egipskiej niewoli.
Ta historia, którą zna chyba każde dziecko, łatwa do wyobrażenia, trudniejsza do uwierzenia, tutaj wydaje się jeszcze bardziej abstrakcyjna.
Gdzież te zastępy izraelskich uchodźców miałyby się wyłonić z wody, gdy cały brzeg pokryty jest mniej lub bardziej luksusowymi hotelami, naganiaczami z ulotkami w języku rosyjskim, straganową tandetą czy koszmarnie drogimi barami. Po prostu nie ma tu już dla nich miejsca i chyba mało kto o nich jeszcze pamięta.
Trochę się z nimi solidaryzując siedliśmy na morskim brzegu w osłoniętym miejscu i uczciliśmy ich pamięć piwnym toastem.
Następnego ranka przypominaliśmy tych zagubionych Izraelitów dużo bardziej.
Szliśmy na piechotę, na przełaj przez rezerwat pustynnych smoków (naprawdę! tak właśnie nazywają się tutejsze wielkie jaszczury) ku jordańskiej granicy i pustyni, po której latami błądzili ci nieszczęśni Izraelici.
Nam trasa poszła trochę szybciej i po niecałej godzinie stanęliśmy u jordańskich wrót.
Za jedyne 106 NIS od osoby (skandal!) opuściliśmy Izrael i nabywając darmową jordańską wizę (normalnie kosztuje ona 40 JD czyli ok 60$, ale z racji bliskości specjalnej strefy ekonomicznej w Akabie jest to jedynie przejście graniczne, gdzie można dostać ją za darmo) wkroczyliśmy do Haszymidzkiego Królestwa Jordanii.