Dodaj swój komentarz
Treść*:
Podpis*:

* - pola obowiązkowe
   
Geoblog.pl    marianka    Podróże    Samotna Malta    Malta od kuchni
Zwiń mapę
2014
08
kwi

Malta od kuchni

 
Malta
Malta, Valletta
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 99 km
 
Nie mogę skończyć opowieści o Malcie bez wspomnienia o jednej z jej wielkich zalet, czyli maltańskiej kuchni. Mimo, że znajdziemy tutaj spoko inspiracji z kuchni sąsiednich Włoch czy zapożyczeń od okupantów Brytyjczyków i Arabów, to o dziwo, Maltańczycy zachowali całkiem sporo swoich własnych kuchennych zwyczajów.

Ja byłam zachwycona, bo Malta od kuchni to...
* doskonały chleb (Hobz biz-zejt czyli maltański chleb z oliwą);
* co za tym idzie, je się tu pyszne kanapki, zwłaszcza z kozim albo owczym serem. Polecam spróbować koniecznie Ġbejna czyli owczy ser z Gozo;
* tutejszy chleb warto zjeść też z jednym ze wspaniałych maltańskich miodów! Jest tu sporo rodzajów miodu, o których my pewnie byśmy nawet nie pomyśleli, np. z dzikiego tymianku, chleba świętojańskiego czy kwiatów pomarańczy;
* jeśli ktoś nie przepada za miodem, a ma ochotę na słodkie, warto sięgnąć wtedy po maltańskie dżemy (np. z opuncji!);
* wielbiciele wytrawnych dodatków do chleba na pewno nie pogardzą bigillą czyli ostrą pastą fasolową z czosnkiem, oliwą, papryczką chili i pietruszką (wydaje mi się, że podobieństwo do arabskiego hummusu nie jest przypadkowe);

W kwestii przekąsek, Malta też nie rozczarowywuje...
* z racji położenia, możemy tu liczyć na wspaniałe oliwki (i oliwę oczywiście), marynowane kapary oraz suszone w słońcu pomidory (słynne są zwłaszcza te z Gozo);
* Malta słynie też z wytrawnych wypieków. Koniecznie spróbujcie pastizzi czyli małych wypieków z ciasta francuskiego (z nadzieniem z groszku albo serka ricotta) albo nieco większego, wykonanego z ciasta drożdżowego qassatat;
* korona maltańskich wypieków należy się jednak daniu o nazwie timpana, czyli zapiekance z makaronu (są też wariacje z ryżem w roli głównej), mięsa mielonego i sosu pomidorowego. Jest prostsza wersja, często podawana na niedzielny lunch nazywana jest Mqarrun fil-forn;
* na Gozo można też skusić się na filtrę czyli pikantne ciasto z pomidorami, anchois, oliwkami i cebulkami;
* z sąsiednich Włoch zapożyczono także ravjul czyli ravioli z serem ricotta;

Polscy wielbiciele zup nie będą na Malcie zawiedzeni, bowiem jest tu ich całkiem spory wybór...
* przede wszystkim, z racji położenia królują tutaj zupy rybne. Jedna z nich to aljotta czyli zupa rybna z pomidorami i miętą;
* inny maltański klasyk to Soppa tal-armla czyli wdowia zupa. Robi się ją z białych i zielonych warzyw z dodatkiem koziego sera;
* kawlata to bardzo tradycyjna, gęsta zupa (chociaż podobno powoli popada w zapomnienie) z warzyw, regionalnych kiełbas i wieprzowinie. Niektórzy wyciągają mięso z zupy i serwują jako drugie danie;
* brodu to z kolei bulion mięsny (wołowy) z dodatkiem warzyw (selera, rzepy czy cukinii);
* i wreszcie minestra czyli gęsta zupa warzywna z fasolą i kluseczkami. Tak, tak, podobieństwo do włoskiem minestrone nie jest przypadkowe ;)

Przechodząc do konkretów, na Malcie spróbujemy...
* przede wszystkim królika! Popularny fenek to król maltańskich stołów. Zwykle polewany maltańskim czerwonym winem;
* zrazów wołowych braġjoli;
* mało śródziemnomorskiej pozostałości po Anglikach - fish & chips;
* faszerowanych mięsem, serem i cebulą warzyw: cukinie (qara'bali mimli), bakłażany (brunġiel) czy karczochy (qaqoċċ mimli);
* i oczywiście mnóstwa ryb: mieczniki, lampuki, leszcze, morszczuki;
* oraz owoców morza: kalmarów, krewetek, krabów czy kałamarnic;

A gdybyśmy mieli ochotę na coś słodkiego, sięgnijmy po...
* maltańską chałwę;
* mqaret czyli dostępne głównie w zimie ciasteczka z daktylowym nadzieniem;
* ghaqaq ta'l ghasel - okrągłe ciasto (vel precel) wypełnione nadzieniem z daktyli i fig;
* nugatowe qubbajt smażone na głębokim tłuszczu;

Nie można zapomnieć o maltańskich napojach...
* czyli znaku firmowym tej wyspy - Kinnie, gazowanego napoju na bazie ziół i gorzkiego soku pomarańczowego, podobnego do coca-coli;
* herbacie pitej po brytyjsku, czyli z mlekiem do śniadania;
* całkiem niezłych maltańskich winach;
* rodzimych piwach (Cisk i Blue Label);
* oraz świetnych likierach, np. z opuncji;

Czy przekonałam Was już do wizyty na Malcie?




 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (15)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (9)
DODAJ KOMENTARZ
genek
genek - 2016-01-17 13:01
Oczywiście że przekonałaś. Nawet tylko dla samego piwka Cisk warto jechać na Maltę. Super opisy i wspomnienia. Widać czasu nie marnowałaś. Żal tylko że te wspaniałe żółte autobusy już nie jeżdżą...
 
marianka
marianka - 2016-01-17 13:12
Ja też strasznie tego żałowałam! Widziałam tylko jeden taki autobus przy lotnisku, ale podejrzewam, że stał tam jedynie w ramach atrakcji turystycznej :)
 
marianka
marianka - 2016-01-17 13:12
A skoro przekonałam, to czas ruszyć dalej - następna podróż czeka na relację!
 
zula
zula - 2016-01-17 13:54
Bardzo lubię Twoje zakończenie podróży!
Dziękuję za Maltę!!!
Opisałaś jak zawsze interesująco i przy dosyć krótkim pobycie zobaczyłaś niesłychanie wiele-brawo!
 
BPE
BPE - 2016-01-17 17:06
zdecydowanie w większości nie moje smaki.......cóż nie jestem fanką kuchni południowych - po za rybami :-)
 
Eugene
Eugene - 2016-01-24 11:23
Jako, że jestem łasuchem lubię słodkości, na pewno spróbował bym miodu z kwiatów pomarańczy i dżem z opuncji, a na deser jeszcze kawałek chałwy maltańskiej.
 
danach
danach - 2016-01-25 12:35
Po Twoim opisie kuchni maltańskiej myślę,że mogę jeszcze tam wrócic :)
 
geminus
geminus - 2016-02-03 21:47
Tradycyjnie swietna relacja i na dodatek smaczna poparta znakomitymi fotkami. Gratuluje i czekam na kolejne wpisy. A moze bys tak napisala ksiazke ? Pozdrawiam.
 
tealover
tealover - 2016-09-04 20:00
taktaktak! wszystkie wpisy bardzo mnie przekonały! :D A po tym zrobiłam się głodna :)
 
 
marianka
Marianka
zwiedziła 38% świata (76 państw)
Zasoby: 684 wpisy684 3943 komentarze3943 13057 zdjęć13057 25 plików multimedialnych25
 
Moje podróżewięcej
20.01.2025 - 20.01.2025
 
 
31.03.2016 - 20.11.2024