Geoblog.pl    marianka    Podróże    W krainie Maurów - Maroko, Algieria, Tunezja i kawałek Andaluzji    W kuchni Maghrebu cz. 3 - Tunezja
Zwiń mapę
2012
21
maj

W kuchni Maghrebu cz. 3 - Tunezja

 
Tunezja
Tunezja, Monastir
POPRZEDNIPOWRÓT DO LISTYNASTĘPNY
Przejechano 3908 km
 
To ostatni już odcinek kulinarny z arabskiej Afryki.
Trochę podobny do poprzednich, trochę inny.
Z pewnością bardziej pikantny., bo Tunezja słynie z jednej z nabardziej ostrych kuchni świata.
Więc jeśli, tak jak my, myśleliście, że spaliliście sobie podniebienia w Maroku czy Algierii, nie próbujcie nawet niczego z tunezyjskiego talerza!


Podobnie jak w poprzednich krajach, króluje tu mięso (uwaga! w lesistej, północnej Tunezji jada się nawet dziki, mimo, że jest to pochodna wieprzowiny!), choć muszę przyznać, że mieliśmy wrażenie, że częściej niż w pozostałych krajach tego regionu jada się tu ryby.
Właśnie ryby - po pierwsze mówi się, że Tunezja to raj dla miłośników frutti di mare, a po drugie cała Tunezja tuńczykiem (oraz ostrą harissą) stoi. Naprawdę, dodają go do niemal wszystkich potraw!

Tunezyjskie śniadanie:
tu najbardziej czuć powiew kolonializmu - króluje bagietka i lekkie, słodkie, francuskie śniadania (choć jest jeden wyjątek).
- czarna lub lekko mleczna kawa.
- pszenny chleb z dżemem (figowym!).
- berberyjski chleb tabuna (w regionach pustynnych).
- dla tradycjonalistow lub skacowanych: ojja czyli coś w rodzaju jajecznicy/omleta z jajek i pomidorów, oczywiście z olbrzymią ilością ostrych przypraw.

Przekąski:
- brik czyli rodzaj pieroga z cienkiego ciasta nadziewanego farszem (do znalezienia zarówno w wersji fast-foodowej jak i restauracyjnej).
- makrud czyli słynne i słodkie ciastko z Kairuanu. Ciasto grysikowe owijające nadzienie z daktyli, nasączone miodem. Dziś znaleźć można je w prawie każdym mieście, ale podobno nigdzie nie smakują tak jak w Kairuanie.
- bambalouni, koszmarnie tłuste pączki.
- lablabi, zupa (ostra!) z ciecierzycy i harissy, jedzona z dodatkiem chleba.
- sałatka tunezyjska składająca się z ogórków, pomidorów i cebulki polanych sosem winegret i posypanych tuńczykiem.

Przystawki:
- marynowane oliwki.
- super ostra harissa, przyprawa narodowa Tunezji uzyskiwana ze startych papryczek fil-fil, czosnku, kminku i oliwy.

Obiad:
- wszelkie arabskie bestsellery czyli kuskus czy tadżin (chociaż ten może nieco różnić się od marokańskiego), głównie mięsne, chociaż rejon wybrzeża Zatoki Tunisu słynie z tych dań w wersji rybnej (tylko w tym kraju można zjeść kuskus z rybą!).
- merguez, tak samo jak w poprzednich krajach, małe baranie kiełbaski nasączone harissą (choć tu chyba bardziej pikantne!).
- nasz ulubiony: stek lub kuskus z mięsa wielbłąda!
- świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub cytryny.

Deser:
- przede wszystkim owoce: figi, daktyle, granaty, kokosy, pomarańcze.
- herbatka miętowa lub z orzeszkami piniowymi.
- albo kawa po turecku albo arabsku, z kardamonem.
- sfermentowany sok z palmy czyli wino palmowe legmi.
- dla żądnych ostrzejszych wrażeń - boukha, figowa wódka.

W kuchni tunezyjskiej, tak jak w tym kraju - każdy znajdzie coś dla siebie.
Ale z czym tak naprawdę jeść Tunezję, w następnym odcinku!
 
POPRZEDNI
POWRÓT DO LISTY
NASTĘPNY
 
Zdjęcia (15)
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
  • zdjęcie
Komentarze (7)
DODAJ KOMENTARZ
zula
zula - 2012-12-11 10:53
...jak wszystko pysznie wygląda !! , śliczne zdjęcia ;)
 
stock
stock - 2012-12-11 18:00
Raczej wieprzowina to pochodna dziczyzny, nie odwrotnie :)
 
BoRa
BoRa - 2012-12-11 23:03
Niesamowita biel kokosów na zielonych liściach - ciekawe jest to zdjęcie.
 
mirka66
mirka66 - 2012-12-12 19:40
Ale pysznosci.Pojadloby sie.Mniam :)))
 
rav
rav - 2012-12-13 17:06
czy smak mięsa z wielbłąda można do czegoś "normalnego" / "znanego" przyrównać? bardzo to intrygujące :-)
 
marianka
marianka - 2012-12-13 23:25
Przyznam, że do tego stopnia nam smakowało podobnie do cielęciny/młodej wołowiny, że aż baliśmy się, że ktoś nas wkręcił;)
 
przebisniegi
przebisniegi - 2012-12-19 18:12
Mmmmmm!! Wygląda pysznie! :D
 
 
marianka
Marianka
zwiedziła 38% świata (76 państw)
Zasoby: 677 wpisów677 3902 komentarze3902 12918 zdjęć12918 25 plików multimedialnych25
 
Moje podróżewięcej
31.03.2016 - 26.07.2023
 
 
22.02.2023 - 11.03.2023