Geoblog.pl    marianka    Podróże    Korona Gór Świata    Monako: Chemin des Révoires, Alpy Nadmorskie, 163 m.
2025
lip

Monako: Chemin des Révoires, Alpy Nadmorskie, 163 m.

Monako
Monako, Chemin des Revoires

Zdobycie najwyższego punktu Monako nie było głównym celem naszego wyjazdu.
Ba, nawet nie było celem pobocznym. Ot, klasyczny 'przy okazji', który u nas bardzo szybko awansuje do rangi mikro-wyprawy :)

Cała lipcowa podróż zaczęła się na Korsyce, gdzie, jak to ostatnio bywa, kierunek został wybrany przez ultramaraton. Rafał startował w Restonica Trail by UTMB, jednym z najtrudniejszych technicznie ultra w Europie. Trasa ma 'zaledwie' około 100 km, ale przez przewyższenia i techniczne trudności klasyfikowana jest jak 100 mil. Ultratrudny ultramaraton udało się z godnością ukończyć, przez resztę wyjazdu mogliśmy się więc zająć tym, co wychodzi nam najlepiej: podziwialiśmy góry, spaliśmy pod namiotem, smakowaliśmy wspaniałe korsykańskie jedzenie i zachwycaliśmy korsykańskimi miasteczkami. I już wiemy, że na pewno tu wrócimy (i na pewno w góry!).

Na deser został nam jeszcze krótki pobyt w Prowansji: pola lawendy (odhaczone!), przełom Verdon (zachwyt!), oraz własnoręcznie skomponowane perfumy w Grasse (pamiątka idealna!).

I wtedy, w drodze powrotnej do domu, padło hasło:
A może najwyższy punkt Monako?

I dalej było tak jak się pewnie domyślacie - bez GPS-u ani rusz :)
Najwyższy punkt Monako nie wygląda jak szczyt. Nie wygląda nawet jak wzgórze. To raczej koniec uliczki. A właściwie pasażu pełnego stromych schodków, który prowadzi konsekwentnie pod górę.

Idzie się więc dziarsko tymi schodami Chemin des Révoires, mijając domy, mury, zakręty i kolejne schody, aż nagle… jest!
Granica z Francją. Koniec państwa. Oraz najwyższy punkt Monako.

Zero tablicy 'zdobyłeś szczyt', zero widoków jak z pocztówki. Szybka fotka, krótkie 'no to jesteśmy!' i już :)
Zdobyte!

Wskakujemy do auta i ruszamy z powrotem do domu!

marianka
Marianka
zwiedziła 39% świata (78 państw)
Zasoby: 690 wpisów690 3948 komentarzy3948 13146 zdjęć13146 25 plików multimedialnych25

31.03.2016 - 11.07.2025

20.01.2025 - 30.01.2025