Geoblog.pl    marianka    Podróże    Korona Gór Świata    Cypr: Olymbos, Troodos, 1951 m.
2024
lis

Cypr: Olymbos, Troodos, 1951 m.

Cypr
Cypr, Olimpus Tepesi

W listopadzie wyjechałam na moje pierwsze workation (tłumaczone czasem jako… prakacje)!
Idea w skrócie polega na połączeniu wakacji z pracą, co w moim zawodzie akurat jest łatwo osiągalne. Za to godne podkreślenia jest to, że na ten wyjazd zdecydował się mój cały zespół z pracy - w 9 osób wyjechaliśmy na tydzień pracować na słoneczny Cypr :) dodam, że wyjazd nie był finansowany oczywiście przez naszą firmę, była to nasza własna inicjatywa.
(no dobra, dzieciaci dojechali do reszty na 4 dni, ale to zawsze coś :))

Oprócz naszego głównego celu, czyli wspólnej pracy, zdecydowaliśmy się wszyscy wziąć dzień urlopu i pojechać na wycieczkę.
Padło na kilka punktów: słone jezioro w Larnace i poszukiwanie flamingów, których nie było, unescowe stanowisko archeologiczne Choirokitia, podzielona Nikozja i trek po górach Troodos.
Nie byłabym sobą, gdybym przy okazji nie próbowała wcisnąć odwiedzin na najwyższym szczycie Cypru. Zwłaszcza, że powiedzieć, że jego zdobycie to bułka z masłem, to nic nie powiedzieć :)

Na szczycie znajduje się baza wojskowa, pod którą można podjechać autem. My jednak zdecydowaliśmy się nie iść na aż taką łatwiznę. Auto zostawiliśmy kawałek niżej, u wejścia na Artemis Trail - szlak, który okrąża najwyższy wierzchołek, górę Olymbos (zwaną także Olimpem). Trasa ma ok 2 godziny, jest bardzo prosta i dość płaska, i normalnie oferuje całkiem ładne widoki. My trafiliśmy na średnią widoczność, ale i tak nie było tak źle, mogło w końcu lać. Zimą czasem pada tu nawet śnieg - widzieliśmy zresztą nieczynny wyciąg.
Po spacerowym okrążeniu wierzchołka, odbiliśmy ze szlaku na szczyt. Jeszcze tylko fotka pod murem bazy wojskowej i zaliczone! Najwyższy szczyt Cypru jest mój!

genek
genek - 2025-01-13 21:36
brawo Zaszczytni!!!

mikasz
mikasz - 2025-01-13 22:07
Gratulacje! Szkoda tylko, że wierzchołek za płotem.

genek
genek - 2025-01-13 22:41
za płotem to juz nie Cypr , tylko UK....

mamaMa
mamaMa - 2025-01-14 18:22
Jaki zawód uprawiasz?

Zdjęcia bardzo kontrastowe, od słońca po mgły. Pięknie.

I ogromne gratulacje!

Danach
Danach - 2025-01-15 12:46
Świetny pomysł z takim wyjazdem , gratulacje za kolejny szczyt

marianka
Marianka
zwiedziła 38% świata (76 państw)
Zasoby: 683 wpisy683 3936 komentarzy3936 13053 zdjęcia13053 25 plików multimedialnych25

31.03.2016 - 20.11.2024

22.02.2023 - 11.03.2023